Krakowianie rozsmakowali się w żywności produkowaniej przez małopolskich rolników


W dniach 30 września – 1 października 2017 r., na terenie Kampusu Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie przy ul. Balickiej pojawiły się tysiące krakowian, którzy chętnie zaopatrywali się w regionalne i ekologiczne produkty. Stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, porady żywieniowe, wykłady, warsztaty, występy artystyczne, wesołe miasteczko, konne przejażdżki, gry i zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami - to tylko część atrakcji która czekała  na odwiedzających. Stoiska 50 małopolskich producentów żywności uginały siępod ciężarem smakołyków. Choć produkty wystawiane na stoiskach do najtańszych nie należały, niewielu mogło się oprzeć słoikowi prawdziwego miodu pszczelego czy bochenkowi chleba na zakwasie. Nowością na tegorocznych targach były naturalne kosmetyki i wyroby z lawendy, konopii m.in. olejki, balsamy i kremy.

Organizatorem wydarzenia - pod hasłem „Zdrowa żywność z polskich lasów” - było Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego przy UR w Krakowie. Celem targów było propagowanie idei zdrowego odżywiania oraz promocja produktów tradycyjnych i regionalnych z województwa małopolskiego. Wydarzenie jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, a także wzrastającą świadomość konsumencką wśród mieszkańców Małopolski.

Targi odbyły się po raz czwarty i miały charakter pikniku rodzinnego przede wszystkim sprzyjała pogoda, były pokazy kulinarne, pokazy browarnictwa, wspólne gotowanie potraw, porady trenera personalnego, wspólna gimnastyka na świeżym powietrzu, występy grup tanecznych, zespołów folklorystycznych, zespołów wokalno-instrumentalnych, liczne konkursy i wiele innych atrakcji.

Na stoisku Małopolskiej Izby Rolniczej - partnera organizacyjnego - swoje produkty prezentowali i sprzedawali rolnicy z powiatu nowosądeckiego, wadowickiego, tarnowskiego, limanowskiego i krakowskiego. Wszyscy chętni mogli degustować i nabywać miody z Pasieki Janowice Pana Marka Burnata lub z Pasieki Hobbystycznej Państwa Borzęckich z Przysietnicy, suskę sechlońską od Pani Ireny Szewczyk z Kobyłczyny, sery z "Zagrody Pod Brzozami" Pani Agnieszki Byrskiej, warzywa ekologiczne z gospodarstwa Pana Pawła Gorczowskiego oraz wyroby z lawendy od Pana Michała Sitka z okolic Skały. 

IV Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”, dla rolników uczestniczących w wystawie, były niecodzienną okazją do zaprezentowania swoich produktów konsumentom z różnych rejonów naszego wojewódtwa, a zwłaszcza z Krakowa i okolic stolicy Małopolski, a także do nawiązania cennych kontaktów w zakresie dalszej współpracy. 

Lucyna Chęcińska, biuro MIR w Nowym Sączu


 

Galeria


Licznik odwiedzin: 600681