Piknik Owczarski na Dożynkach Powiatowych w Łętowni


W niedzielę, 10 września 2017 roku, w Łętowni odbyły się Dożynki Powiatu Suskiego. Uroczystości rozpoczęły się przemarszem barwnego korowodu z przyszkolnego boiska do zabytkowego kościoła Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza, gdzie ksiądz Stanisław Stypuła – proboszcz parafii w Łętowni - odprawił uroczystą mszę św. O oprawę muzyczną uroczystości zadbała orkiestra z Łętowni.

Po mszy św. oficjalnego otwarcia dokonali gospodarze dożynek: Starosta suski Józef Bałos i Wójt Gminy Jordanów Stanisław Budo. Kilka słów powitania skierował do rolników także Prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.
Głównym punktem imprezy był Konkurs Wieńca Dożynkowego, do którego przystąpiło 12 grup wieńcowych. Oceniający przyznali, zgodnie z regulaminem konkursu, nagrody w dwóch kategoriach:

WIENIEC TRADYCYJNY

I miejsce - KGW z Naprawy 
II miejsce - ex aequo KGW z Łętowni i KGW z Grzechyni,
III miejsce - ex aequo KGW z Zawoi i Stowarzyszenie „Nasza Skawica”
Wyróżnienie - KGW „Siedlisko” ze Stryszawy.

WIENIEC WSPÓŁCZESNY 

I miejsce - KGW z Białki 
II miejsce - KGW z Bystrej Podhalańskiej
III miejsce - KGW z Zachełmnej.

Podczas dożynek wręczone zostały odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa” przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nagrody odebrali też laureaci gminnego konkursu „Na najpiękniejszy ogród przydomowy i obejście w gospodarstwie rolnym”.

Podczas oficjalnych wystąpień Prezes Małopolskiej Izby Rolniczej wraz z Wójtem oraz Starostą wręczyli nagrody i dyplomy zasłużonym rolnikom z powiatu suskiego. Otrzymali je: Paweł Sajmbor z Jordanowa, Czesław Kudzia z Zawoi, Małgorzata Brzezicka-Radwan z Kojszówki, Stanisław Trzop z Sidziny, Aneta Pszczółka z Tarnawy Górnej, Dorota Rusin ze Stryszawy, Wojciech Mruc z Bieńkówki, Jan Grubarek z Łętowni, Zbigniew Gościej z Łętowni i Bogusław Kowaliczek z Suchej Beskidzkiej.

Uczestnicy tegorocznych dożynek mieli możliwość degustacji potraw z jagnięciny i baraniny, przygotowanych w ramach Pikniku Owczarskiego, zorganizowanego przez Małopolską Izbę Rolniczą w związku z realizacją akcji promującej spożycie baraniny. Gulasz z baraniny, pieczeń barania w sosie ziołowym, pulpety w sosie grzybowym, żeberka jagnięce oraz kanapki z pieczoną jagnięciną zachwyciły przybyłych gości, którzy chętnie sięgali także po przepisy kulinarne na dania z mięsa owczego.

Część oficjalną dożynek zakończyło symboliczne przekazanie wieńca przez Wójta Gminy Jordanów na ręce włodarza Gminy Budzów, który będzie gospodarzem przyszłorocznego święta plonów.

Angelika Jakubowska, biuro MIR w Wadowicach


 

Galeria


Licznik odwiedzin: 600679