Wizyta ekspertki z regionu Owernia-Rodan Alpy w dziedzinie sprzedaży bezpośredniej


W dniach 21-23.11.2016 roku gościliśmy eksperta z Francji, Panią Anne  Marie  Schmutz-Poussineau, która przyjechała po raz trzeci do Polski w ramach współpracy pomiędzy Małopolską Izbą Rolniczą  a Regionem Rhone Alpes. Pani Anne Marie Schmutz-Poussineau jest pracownikiem Izby Rolniczej w Sabaudii z siedzibą w Lyonie. Zajmuje się zrzeszaniem rolników w ramach sprzedaży bezpośredniej. Podczas pobytu w Małopolsce uczestniczyła w szkoleniach organizowanych przez MIR dot. sprzedaży bezpośredniej w dniu 22.11.w Nowym Sączu oraz 23.11 w Zakopanem. Podczas wykładów omówiła obowiązujące przepisy UE dla małych producentów, które zostały zaadoptowane przez rząd francuski. Francuski rząd jest bardzo pozytywnie nastawiony do sprzedaży bezpośredniej. We Francji każdy, kto posiada status rolnika może prowadzić sprzedaż bezpośrednią, która cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Francuscy rolnicy mogą sprzedawać wyłącznie produkty pochodzące ze swojego gospodarstwa, zarówno te nieprzetworzone, jak i przetworzone.  Sprzedaż bezpośrednia we Francji to sprzedaż od rolnika (lub członka jego rodziny) do konsumenta, bez udziału pośredników. W ramach sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych, można sprzedawać m.in.: mleko, mięso, jaja, owoce, warzywa, chleb, jogurty, sery, wino, dżemy, soki i wędliny oraz dania gotowe do spożycia. Najkorzystniejszą formą sprzedaży konsumentom końcowym produktów wytworzonych przez rolników są tzw. punkty sprzedaży zbiorowej lub tzw. koszyki konsumenckie. Podczas pobytu ekspertka z Francji odwiedziła gospodarstwa, w których prowadzona jest sprzedaż bezpośrednia własnych produktów wytwarzanych w gospodarstwach. Odwiedziła gospodarstwo Pani Ireny Szewczyk z Kobyłczyny (powiat limanowski), która jest producentem owoców w tym suszonej śliwki „suski sechlońskiej”.  Drugim gospodarstwem była „Pasieka Hobbystyczna” Państwa Władysławy i Jana Borzęckich w Maszkowicach (powiat nowosądecki).  Pasieka Hobbystyczna oferuje: miody, pierzgę, pyłek, świece woskowe, matki pszczele, rodziny pszczele, odkłady oraz apiterapię.  W odwiedzanych gospodarstwach Pani Anne Marie Schmutz-Poussineau degustowała produkty przygotowane przez gospodarzy.  Podczas wizyty w Nowym Sączu odbyło się spotkanie z Dyrektorem MIR Henrykiem Dankowiakowskim a w Zakopanem z Rafałem Serafinem Prezesem Stowarzyszenia  Partnerstwo dla Środowiska.

Biuro MIR w Nowym Sączu


 

Galeria


Licznik odwiedzin: 600674